Dromen …

 

Ik droom veel, vooral in een warme slaapkamer. Meestal weet ik ze ’s morgens niet meer, of ben ik ze snel vergeten. Dromen heb ik in allerlei soorten, soms prettig, soms beangstigend echt. Soms heel bevlogen, letterlijk, dan droom ik dat ik vliegen kan, dat ik in duikvluchten langs de boomtoppen scheer, over heuvels en door dalen, in no-time enorme afstanden afleg… dan heb ik vleugels… een Hollywoodfilm is er niets bij. Of ik droom dat ik vast zit, ook letterlijk, dat ik me niet verroeren kan, dan blijk ik me, als ik badend in het zweet wakker word, helemaal ingedraaid te hebben in mijn dekbed.

Dromen… wat zeggen ze mij? Meestal niet zo veel. Veel is te herleiden naar of ik zwaar getafeld heb, of de bezigheden van die week of die dag, of vraagstukken die me bezig houden.

Maar heel af en toe droom ik ook voorspellend, net als de profeten in de bijbel. Dan droom ik over iets, wat me bezighoudt, en dan vind ik een oplossing…. En inmiddels heb ik ook geleerd hoe die uit te leggen: Dromen zijn bedrog. De oplossing in de droom is het nu net niet, je moet het in tegenovergestelde richting zoeken… handig om te weten…

Dromen zijn bedrog. Het is een oud spreekwoord.  De meeste dromen zijn bedrog…. Behalve wanneer je geleerd hebt hoe er mee om te gaan. Zo is het met mijn eigen dromen, zo is het misschien ook wel met onze collectieve dromen: dé collectieve droom: het Rijk van God. Net als de Bijbelse uitleggers, komt er voor die droom ook op aan hoe je hem uitlegt. Van de grootste Dromer hebben we pas de geboorte gevierd: Jezus. Zelfs zijn naam is al zo’n droom die uitleg behoeft: Jezus – Godredt…

Soms droom ik er van, God redt de wereld uit de nood. God treedt op en is het klaar: Geen oorlog meer, geen honger, geen geweld, geen haat maar alles pais en vree. Dromen zijn bedrog. Waarom redt God de wereld niet? Misschien wel vanwege de droom. Moet ik het juist in het andere uiterste zoeken. De redding van Godswege komt in mensengestalte, in iedere mensengestalte in deze wereld. Het Kind in Bethlehem, maar niet alleen in Hem, in ieder mensenkind. Door Hem, en hen, zal uiteindelijk de wereld gered worden, zijn.

Pas wanneer we niet meer in Zijn dromen geloven komen we bedrogen uit….

_dsc5339

Fred Kok.

Geef een reactie