Zin-café, meer dan een lezing

ben-2Geloof en kunst, ze zijn verbonden, veel muziek en beeldende kunst is geïnspireerd door geloof. Dat geldt zeker voor Marc Chagall’s werk. Afgelopen maandag nam Ben Piepers ons mee in de wereld van Chagall, dat bleek meer dan een lezing.

Ben begint bij de eerste schilderijen aandacht te vragen wat er allemaal te zien is, bij Chagall’s doeken is dat meestal veel, heel veel. Ben vertelt wie Chagall is, legt de symboliek van de figuren en objecten uit en hoe Chagall met een been in de werkelijkheid stond en met het andere in de wereld van zijn dromen. Je kunt met je geloof in de wolken zijn, maar je moet ook gronden, balans houden.chagall

Gaande de lezing wordt het steeds interessanter, deelt Ben met ons wat het kijken naar Chagall’s werk oproept, bij hem. Dat maakt deze avond heel bijzonder. Aan de hand van Chagall’s geschilderde verhalen deelt Ben met ons hoe hij de Bijbel leest, wat hij denkt over de zin van het leven, hoe wij met elkaar om kunnen, moeten gaan. Zijn uitleg van de symboliek in de schilderijen en in de Bijbelse verhalen nodigen uit tot een andere manier van kijken, zet aan tot anders denken, start een proces van verdere bezinning. Ben, geïnspireerd door Chagall, maakt van deze avond een van de mooiste ‘overwegingen’ die ik gehoord heb.

Deze Zin-café avond georganiseerd door Samenspraak is meer dan een zinvolle invulling van onze tijd, het is zingevend en inspirerend het geloof te leven. Een fantastische aanvulling op onze vieringen. Daarom ook goed te zien dat er meer dan 40 mensen aanwezig en hartverwarmend betrokken zijn.

Ik hoop dat we nog vele van deze avonden kunnen organiseren, ze maken onze geloofsgemeenschap boeiend, ook voor degenen die zondags te druk, geen tijd hebben.

Rudi Krösschell

 

Deze avonden zijn niet mogelijk zonder de tomeloze inzet van Riet Borsboom en natuurlijk de spontane hulp bij afwassen, dank je Anneke van de Beek en Fenny Boonzaayer!zincafe-koffie

Geef een reactie