Licht in onze wereld

De dagen beginnen al weer langer te worden. Als ik naar mijn werk ga, is het al weer licht. En als ik thuiskom is het nog steeds licht. Ik vind dat heerlijk. Je hoort het ook van de mensen om je heen. Iedereen is blij dat de dagen weer lengen.

Op dit moment zijn twee van onze kinderen in Nieuw-Zeeland. En we krijgen vaak foto’s van hen toegestuurd van zonovergoten stranden en meren. Je zou er haast jaloers van worden. Maar ook bij ons gaat het weer de goede kant op. We gaan op naar de lente. Het licht heeft het donker weer overwonnen.

Het is niet voor niets dat we in de lente ook het feest van Pasen vieren, ook het feest van het licht. Ik vind het ritueel van het licht in de Paaswake ook zeer indrukwekkend.

De Paaskaars, het symbool van de verrezen Christus, wordt in een donkere kerk binnengedragen. Tot drie keer toe wordt gezongen: Licht van Christus. En vanuit het licht van de Paaskaars worden de kaarsen van de aanwezigen aangestoken. En zo wordt de kerk in het licht gezet. Het donker is overwonnen.

Als gelovige mensen heeft dat licht een heel bijzondere betekenis. Het gaat dan niet alleen meer over het zonlicht dat onze wereld verlicht. Het gaat hier veel meer over het Licht dat onze God over ons brengt.

Het gaat over het Licht dat ons mensen verlicht. Het gaat over onze God, die bij ons is en ons leven in een licht van liefde stelt. Hij is degene die ons leven leidt. Het staat al zo mooi in psalm 119: Een lamp voor mijn voet is uw woord, een helder licht op mijn pad.

Op dat Licht mogen we vertrouwen. Het Licht, dat bij ons is, al de dagen van ons leven.

Diaken Rini Bouwman

Geef een reactie