Zelf iconen maken

door: Riet Borsboom

Jan Verdonk, orthodox theoloog en Nederlandse bekendste iconen schilder (zie ook alterlier Verdonk, te Amsterdam) heeft op 10 maart in ons Catharijnecentrum een workshop gegeven (een initiatief van Samenspraak).
12 personen mogen meedoen. … en ik ben een van de gelukkigen.

_DSC5951 - Copy
De tafels zijn in een u-vorm geschikt, materialen liggen klaar, waaronder een voorbewerkt  houten plankje waarop de icoon kan worden geschilderd. We staan bij het aanrecht en leren de basis voor traditioneel icoon schilderen zelf te maken van eigeel en azijn: gelijke delen eigeel en azijn mengen.
Hieraan verfstof/pigment toevoegen en beginnen maar.

Om ons niet te laten verdwalen, heeft Jan Verdonk voor ons voorbeelden met instructies gemaakt. We kunnen kiezen uit de aartsengelen Gabriel (Boodschapper van God) en Michael (Beschermer).
Jan begint met het delen van de geheimen van de iconen schildering.
Bladgoud als achtergrond daarna de traditionele kleuren, steeds lichter door drie lagen op een donkerder grondkleur.

Terwijl je bezig bent beleef je rust aan het maken van de icoon, je komt in een serene toestand, je krijgt contact met dat gezicht. Het platte beeld,  zonder perspectief, is ontstaan in Byzantium zo’n 1700 jaar geleden gaat stap voor stap leven.
Penselen in water, heel klein beetje kleur, afvegen,  uitstrijken en opnieuw uitstrijken, randen door laten vloeien en we naderen een steeds lichtere kleur,  we gaan  het LICHT tegemoet…de uren verstrijken ongemerkt en we gaan onze eigen icoon steeds mooier vinden. …  De middag is voor alle deelnemers een oase van rust.

Wat een speciale middag is dit geweest… en ik laat hierbij een paar resultaten zien, de een ” half af ”  de ander gereed…. een geweldige ervaring!

voor foto’s: zie hier

 

Geef een reactie