Pelgrimage Dokkum

Donderdag 12 april 2018

Door: Riet Borsboom

HIER WERD BONIFATIUS HET LEVENSLICHT ONTNOMEN,
HIER GING VOOR FRIESLAND HET LICHT VAN HET EVANGELIE OP

Wat speciaal om op pelgrimage te gaan naar Dokkum,  gezellig met de bus met de parochies St. Maarten en St. Lucas. Met Arie, Karel, Fred, Maria, Henk, Margje, Danielle en vele anderen naar Dokkum,  de plaats waar de monnik Bonifatius in de 8e eeuw naar de Nederlanden kwam om het Christendom te brengen.
Tot die tijd geloofden de mensen nog o.a. in de god Donar …. Zo bestaat er een verhaal over een voor de Germanen heilige Donar gewijde eik. Bonifatius wilde laten zien dat het omhakken van de eik geen gevolgen zou hebben en hakte de boom eigenhandig om…..

08.00 uur vertrek uit Leusden, het programmaboekje is ons overhandigd en halverwege de reis begint Karel aan het rozenkransgebed. Ontroerend om zo de pelgrimage te starten. Wat ben je dan saamhorig in gebed bijeen.
De glorievolle mysteries worden overwogen. ..

Dokkum nadert en het Heiligdom.  Enige verwarring ontstaat,  deur blijft dicht en wij vermaken ons in de waadplek met de zoetwaterbron die ontstond toen Bonifatius zijn lans in de grond stak en er zoet water uit de grond kwam.
Er wordt ook genezingskracht aan toegekend want er zijn een paar genezingsgevalllen bekend.

We lopen naar de parochiekerk van de H.Martinus en de HH.Bonifatius en gezellen. Hier staat ook een stuk van zijn schedel als relekwie van Bonifatius onder aan zijn beeld. Een mooie kerk door de beroemde architect Cuijpers gebouwd  (ook bekend van het CS Amsterdam ). We genieten van koffie met lekkers en een prachtige rondleiding met uitleg,  ook over de mooie schilderwerken met o.a. De doop in de Jordaan, Pasen….

Heerlijk geluncht en daarna terug naar het heiligdom. Stilte, inspiratie, ontmoeting. ….
Uitleg en film  (en weer koffie met taart), ook over het werk van Titus Brandsma,  en de H.Eucharistieviering in de Bonifatiuskapel.

Als slotlied zingen we uitbundig (wijze: uit vuur en ijzer)
“” Bonifatius ons voorgegaan
Wij kunnen nog het Woord verstaan
Van jou, door dit gewest gegaan
Wel duizend jaar geleden
Jij was hier het eerst begin
Van vriendschap en gemeenschapszin
Van God tussen de mensen in
Jij baande de weg naar heden….””

Vervolgens een bezoek en rondleiding  in de St. Anna kerk in Hantumhuizen , een 3-tal vrijwilligers staan ons op te wachten en dit kerkje stamt uit de 13e eeuw ?  Het heeft Scandinavische schilderingen en een prachtig orgel waar we op mogen spelen. Zie ook www.aldefrysketsjerken.nl

Na een perfecte terugreis rond 20.00 uur weer in Leusden… het was een onvergetelijke pelgrimage en ik heb er goede herinneringen aan.
Dank aan Karel en Fred.

 

zie uitgebreid fotoverslag hier

Geef een reactie