Samen één …

in/doorgestuurd: Karel Donders

De wind waait waarheen hij wil, je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is (Johannes 3 vers 8)

De wind als metafoor voor de Heilige Geest. In de Bijbel wordt daarvoor het woord ruach en pneuma gebruikt en die worden betekenen zoveel als wind, adem en geest.

Terugdenken aan de eerste week van mei 2018. Feest in de bloemenbuurt van Barneveld door de activiteiten van AIA (Sport) en Simpelkerk (Geloofsgemeenschap) en als de kers op de slagroomtaart het mooie festival van de Charismatische Katholieken in Voorthuizen.

Op woensdagavond werd ik overvallen door de gastvrijheid, de blijdschap van Katholieke broers en zussen in Voorthuizen. Na een boeiende sessie over de uitwerking van de Heilige Geest in het dagelijkse leven van ons allemaal was er gelegenheid voor persoonlijk gebed met handoplegging en de biecht.

Ik twijfelde en een meisje van een jaar of 16 kwam op me af. Ook voor u is het goed om het sacrament van de biecht te ontvangen. Het verwarde me maar alsof de wind me meenam naar die lege stoel om te biechten.

Op donderdagavond gingen we samen met de mensen van AIA eten en voordat we het buurthuis konden betreden maakte ik kennis met een jonge vrouw die o.a. leiding had gegeven aan de ‘Kisi Kids’. We kwamen in gesprek. Zij vertelde hoe ze Jezus had leren kennen in de Katholieke Kerk. Hoe haar leven was veranderd en hoeveel waarde ze is gaan hechten aan de vieringen. Haar verhaal ontroerde me en bevestigde dat de wind waait door eeuwenoude sacramenten en dat er jongeren opstaan om te bouwen aan een levende kerk.

Op diezelfde avond stond ik op het kerkplein van Katholieke kerk van Barneveld. Weer kwam er een vrouw op mij af…ga je mee de rozenkrans bidden. Weer werd ik meegenomen door de wind.

Drie vrouwen die voor mij fungeerde als de wind. Ze wezen me op de sacramenten, getuigde en nodigde me uit.

Het was een week waarin ik merkte hoe krachtig en genezend het sacrament van de biecht is, dat er toekomst voor de Katholieke Kerk is en dat dat zo haaks kan staan op onze menselijke gevoelens, gemeenschappen worden kleiner, minder priesters etc. Hoe klein de kerk nu in aantallen misschien ook is, de wind waait! De Heilige Geest is actief. Zullen we samen bidden voor meer van die Geest?

In de verbondenheid van Christus groet ik u,

Eric

Kernteam Simpelkerk

Geef een reactie