Een fantastische kerk

door Rudi Krösschell

De negatieve aspecten van onze kerk gedeeld worden zo gemakkelijk gedeeld, helaas ze zijn er. Ze nemen ruimte weg om ons over de mooie pareltjes van onze kerk te verwonderen.
Zo was ik 18 september te gast in de abdij Koningsoord bij Arnhem, dus op een steenworp afstand. Een prachtige, moderne abdij. Misschien kent u het wel van de uitgebreide reportage op tv, de verhuizing van de zusters die hun oude abdij bij Tilburg moesten verlaten. Voor hen werd een geheel eigentijdse, maar tegelijk prachtige klassiek-moderne abdij ontworpen en gebouwd in een evenzo prachtige omgeving, waar het fantastisch rustig wandelen is.trappistinnenarnhem.jpg

Ik was er die dag op uitnodiging van Ben Piepers, die daar een dag over het Bijbelboek ‘Jona’ had georganiseerd. Jona, de walvis .. het verhaal uit mijn kinderjaren bijgebleven, nooit meer gelezen. Kan je daar een dag mee vullen?

Ben Piepers wel. En wat voor dag.

Ik heb vooraf Jona wel 3 keer gelezen, ook op het internet er van alles over opgezocht. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Gedurende de dag verdiepte dit verhaal, de schoonheid en de betekenis zich verder en verder. De dag ontwikkelde zich in een prachtige meditatie, waaraan de omgeving, het meedoen aan het getijden gebed, de rust, de kunst en de open houding naar elkaar alle bij droegen.

Tja, dit is niet ook onze kerk, dit is onze kerk. Niet alleen een gemeenschap in Barneveld/Voorthuizen, onze parochie of zelfs Bisdom. Nee, er is veel meer, we zijn een wereldkerk, zelfs dichtbij. En ik ben blij dat ik daar deel van uit maak.

Eén reactie

Geef een reactie