In de navolging van Christus….

6-10-2018 7-36-09

 ingezonden door: Kapelaan Donders

OSCAR ROMERO

 

Op zondag 14 oktober a.s. wordt in Rome de zalige bisschop Oscar Romero door paus Franciscus heilig verklaard.

Romero werd op 15 augustus 1917 geboren in de El-Salvadoriaanse plaats Ciudad Barrios. Hij werd in 1942 priester gewijd en bekleedde er diverse kerkelijke functies. In 1974 werd hij benoemd tot bisschop van Santiago de María en in 1977 tot aartsbisschop van San Salvador.

Priesters vertelden hun bisschop hoe arme arbeiders opkwamen voor beter loon en betere werkomstandigheden en hoe arme boeren vroegen om een klein stukje grond, zodat ze vrouw en kinderen enigszins konden onderhouden. De politieke leiders van El Salvador, bestempelden dit alles als ‘communistische agitatie’ en drukten elk verzet met harde hand de kop in. De priesters kwamen met gruwelijke verhalen over arme boeren die spoorloos verdwenen en wier lijken enige tijd later elders deerlijk verminkt werden teruggevonden.

Romero kon de verhalen eenvoudig niet geloven. Voor hem kwam de grote ommekeer, toen doden ook onder zijn priesters begonnen te vallen, mannen die hij vertrouwde en waardeerde. Vooral door de meedogenloze moord op zijn vertrouweling, de 49-jarige jezuïetenpater Rutilio Grande gingen hem de ogen open.

In een persoonlijk onderhoud met de president vroeg hij om opheldering. De zelfverzekerde president beweerde met een stalen gezicht, dat Pater Grande op het moment van zijn dood bezig was de mensen op te hitsen. Romero moet toen gezegd hebben: “Pater Grande was bezig kinderen te dopen. U bent een leugenaar.” En dat in het bijzijn van de raadsmannen van de president.

Op 23 maart 1980 deed de bisschop over de radio een hartstochtelijke oproep: “Een soldaat is niet verplicht te gehoorzamen aan een bevel dat tegen de Wet van God ingaat. Die Wet zegt: ‘Gij zult niet doden!’ Ik bid u, ik smeek u, ik gebied u in de naam van God: houdt op met de onderdrukking.” De volgende morgen droeg hij de Mis op in de kapel van een zusterklooster waarbij hij door een huurmoordenaar werd doodgeschoten. Vanaf dat moment werd Romero vereerd als een heilige martelaar en werd hij een icoon van het verzet van de arme verdrukte bevolking in Midden-Amerika.

Geef een reactie