ONZE LIEVE VROUW TER NOOD

ingestuurd door Riet Borsboom

Heiloo:  ONZE LIEVE VROUW TER NOOD

We zijn weer op pad (dinsdag, 2 oktober 2018) in de bus vanuit de Lucas- en de Maartens-parochie. Kapelaan Karel Donders en Fred Kok van ons PT begeleiden de reis. 51 deelnemers…. en er zijn nog een aantal achterblijvers die niet meer in de bus pasten. .. De aanmeldingen bleven nog binnen stromen bij het secretariaat in Leusden.

Het regent buiten, filevorming richting Amsterdam maar in de bus is het sfeervol, warm en gezellig en heel katholiek. We beginnen met een reisgebed en zingen een lied en een psalm. …
Een behoorlijk deel van het Woudenbergse  kerkkoor is ook mee en dat resulteert in een “mooie samenzang “, wel iets te hoog in de toonladder. .. maar alles ter ere van de PELGRIMSTOCHT.

Kwart over tien komen we in Heiloo aan.

Door Maria tot Jezus….. even alles achter laten. …
Dat staat vermeld op het toegangshek, die het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood ontsluit.

Eerst naar een soort parochiecentrum, het heet hier OESDOEM,  een heerlijke plek om iets te eten of te  drinken, gezellige lange tafels en er wordt uitleg gegeven door de Rector van dit Maria Heiligdom .
De Geschiedenis van dit oord is bijna niet bekend;  en de Rector vertelt.

Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo is de grootste Maria bedevaartplaats in Nederland. De geschiedenis van het Heiligdom gaat terug tot het eind van de 14e eeuw. In die tijd vond een boer op zijn land een Mariabeeld.  Hij nam dit mee naar huis, maar op miraculeuze wijze keerde het terug naar de plaats van vinding. Rond dezelfde tijd raakte een schip in nood voor de kust ter hoogte van Heiloo. In zijn nood bad de schipper tot God. Hij hoorde boven het gebulder van de golven en het geraas van de wind ee n heldere vrouwenstem die zei: ” Als ge mij gaat eren zal de wind gaan kern” . De schipper herkende de stem van Maria en beloofde zich voor haar verering in te zetten.  Veilig aan land gekomen kwamen de beide verhalen bij elkaar en de bouw van de Genadekapel was daarmee gevonden.

Na diverse heerlijke kopjes koffie, geserveerd door vriendelijke dames hebben we de keuze :
a.  de Kruisweg volgen door het park of
b.  de Rozenkrans bidden in het Heiligdom. Ik wil de Rozenkrans bidden…. Een “Blauwe Zuster” bidt voor.

IMG-20181002-WA0014

Daarna H.Eucharistieviering met onze eigen pastor Karel Donders.
Een bijzonder intense,  inspirerende,  wonderlijke viering.  Deze dag viert de Kerk DE ENGELEN. .. en de uitbundige beschildering in het Heiligdom is vol met ENGELEN,  die de mens begeleidt na zijn dood naar Christus via Maria (zie foto).

Dan op naar HET PUTJE…..Margje, Jan en ik vullen onze flesjes  – ook om uit te delen  –  en wij krijgen trek.
In het Seminarie wordt in der refter een drie-gangen menu geserveerd…mmmmmmmm smullen en genieten van de gezelligheid met elkaar aan tafel te kunnen eten.

Dan met de bus naar Alkmaar,  naar de
THUISKOMST VAN EEN MEESTERSTUK, nl. HET LAURENTIUS-ALTAARSTUK VAN MAARTEN van HEEMSKERCK.

Prachtige luiken , die het lijden van Jezus en Laurentius zo levensecht mogelijk weergeven. Ontroerend zijn de Geseling, de Doornenkroning, de Kruisdraging maar óók de Geboorte, waarin het Kindje niet in een kribbe maar op een stenen voetstuk wordt gelegd en dan nog het Laatste Avondmaal, waarin Judas met een zak geld vooraan zit.

Het is inmiddels prachtig weer geworden en we gaan een terrasje zoeken.  Om 5.30 uur vertrekt de bus weer en  zingend en Rozenkrans biddend komen we behouden in Leusden aan.

Een fantastische pelgrimage…..  dank aan Karel en Fred.
Riet Borsboom

Geef een reactie