wat is uw antwoord?

Door kapelaan K. Donders

Afgelopen 14 november zie ik op tv het EO-programma ‘De Grootste Bijbel van Nederland’.
Een eenmalige uitzending ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de Synode van Dordrecht. Deze Synode gaf namelijk de aanzet tot een nieuwe Nederlandse bijbel die in 1636 zou verschijnen: de Statenvertaling.
Het programma laat zien hoe onze cultuur en taal nog altijd doordrongen is van Bijbelverhalen en Bijbelse spreuken. Het boek wordt vandaag de dag nog altijd graag gelezen en dan met name de kinderbijbel want de Bijbel is toch vooral een voorleesboek.

93BB6156-40FA-42C7-9C17-5E1C6B79CC52

Presentator Bert van Leeuwen gaat met de grootste Bijbel ter wereld, een Nederlandse!, het land door en doet tal van plaatsen aan waar hij mensen laat bladeren door de Bijbel en vraagt naar hun favoriete verhaal.

Tussen die ontmoetingen spreekt hij onderweg, met de Bijbel op trailer, in de cabine met de chauffeur over wat ze meemaken en wat hen raakt. Het levert mooie en ontroerende televisie op.

Bekende Nederlanders als Karin Bloemen, Jim Bakkum en Maarten van Rossum komen ook aan bod vertellen over hun mooiste Bijbelpassage.

De top 5 populairste Bijbelverhalen (zie ook heybijbel.nl) van de Nederlanders zijn:

  1. De geboorte van Jezus
  2. De ark van Noach
  3. De barmhartige Samaritaan
  4. David en Goliath
  5. Mozes in het biezenmandje

Mijn favoriet staat in de lijst op nummer 24: Jezus en de kleine Zacheüs.

Dit is mijn vraag aan  jou: wat is jouw favoriete Bijbelverhaal?

 

Geef een reactie