Victorie op heet Zoldertje

door: Rudi Krösschell

Het uitzoeken, het kiezen van een film voor een Zincafé avond is een belangrijk moment, de zinvolle component van de avond, die verder uit ongedwongen gezelligheid bestaat.

Bij een mindere keuze klaagt men niet, nee de bezoekers laten hun ongenoegen niet blijken.

Een goede keuze is geen garantie dat men blijft, samen napraten.

Beide moeten goed zijn, een gezellige sfeer met hapje en drankje en een film om over te willen praten. Praten over wat de film met je heeft gedaan, wat het betekent voor ons met onze christelijke levensbeschouwing.

Voor vrijdag 15 februari hadden we de film ‘Victorie’ uitgekozen.

Een film die mij aansprak omdat ik mij dikwijls afvraag of de weerstand tegen opnemen van vluchtelingen lager zou zijn, als wij ze niet van huis, geld en zorg zouden voorzien, maar ze aan hun lot zouden overlaten, zoals min of meer in de verenigde staten (USA) gebeurt.

Wat dan kan gebeuren, dat laat deze film zien.

Deze film speelt zich tientallen jaren geleden af, de problematiek waar het gezin in de hoofdrol mee te maken krijgt, is ook van vandaag: criminaliteit, drugs en verslaving. Ook Barneveld, met haar ‘fatsoenlijke’ Christelijke middelbare JFC  school en beperkt uitgaansleven, ontkomt hier niet aan.

De film toont dat de strijd tegen het kwaad loont, maar niet alleen gestreden kan worden.
De kerk, die maatschappelijk al zo veel heeft ingeboet, kan haar waarde tonen, door in te spelen op de problematiek van vandaag,  hulp aan te bieden aan mensen die tijdelijk of permanent, vastlopen, het moeilijk hebben, zoals bij eenzaamheid, depressiviteit, ziekte, moeilijkheden in familie, school of werk.

Hierbij denk ik ook, eigenlijk vooral aan onze rol in het voorkomen van problemen, zoals drugs en crimineel gedrag. Bijvoorbeeld door kwetsbare jeugd (16 – 17 jaar) te faciliteren. Een gecontroleerde omgeving te bieden, ipv ze in Amersfoort of Ede de nacht in het uitgaansleven te laten doorbrengen, wachtend op de eerste trein terug naar Barneveld, omdat ons dorp hen niets (meer) biedt.

Bijna 2 uur zonder pauze keken ca 50 mensen naar de film Victorie, na afloop bleef meer dan 3/4 napraten. Overal ving ik geëngageerde gesprekken op, zelfs mensen die naar mij toekwamen om er over te praten.
We kregen complimenten over de keuze van de film, over de locatie Catharijnecentrum en dat het zo fantastisch was in deze gezellige sfeer met mensen uit diverse kerken zo zinvol bij elkaar te zijn.

Nu nog omzetten in daden, voor een nieuwe toekomst.
Op het Zoldertje zijn we al begonnen.

Geef een reactie