22 oktober Heilige Johannes Paulus II

Van de heiligenkalender

ingestuurd door: Kapelaan Donders

“Wees niet bang. Open, open de deuren wijd voor Christus. Christus weet wat er in de mens omgaat. Hij alleen weet het.” Deze woorden sprak de pas gekozen Poolse paus Johannes Paulus II in zijn preek bij zijn inauguratie in Rome op 22 oktober 1978.

Adrianus VI.jpgVoor de kerk brak er een nieuw tijdperk aan. Voor het eerst sinds onze eigen geboren Utrechter Adrianus VI (†1523), was deze paus geen Italiaan. Met zijn 58 jaar was hij de jongste paus in ruim honderd jaar. Met meer dan honderd buitenlandse reizen heeft Johannes Paulus II miljoenen mensen op de been gebracht en de universaliteit van de kerk versterkt.

‘Wees niet bang, open de deuren voor Christus’, was de roep van een man die kwam uit een land waar het geloof en de vrije meningsuiting door de gecontroleerde communistische staat werd onderdrukt en landsgrenzen voor de meeste mensen gesloten bleven. De oproep van Johannes Paulus was een oproep aan de hele wereld.

“Open de deuren”, is een oproep die wij veertig jaar na dato ons nog steeds mogen horen. Want met de ‘deuren’ bedoelde Johannes Paulus, de deuren van ons hart. We kunnen ze sluiten om onszelf te beschermen tegen het kwade, maar soms ook voor het goede. Christus kan namelijk kloppen op de deur van je hart in onverwachte en zelfs ongelegen situaties, in een gevangen, uitgeklede, hongerige en zieke medemens die om hulp vraagt (Vgl. Mt 25).