Allerzielen 2018

Allerzielen, Allerheiligen, Allerlevenden

allerzielen.jpg

opdat ik niet vergeet
wie je was
wie je bent
voor mij
voor ons
voor nu
voor straks 

Op vrijdagavond 2 November een heel bijzonder Allerzielen viering, waarbij de groep ‘Stof’ een verhalen verzorgt. Daarmee wordt aangehaakt bij de traditie van Allerheiligen en Allerzielen waarmee de kerk al sinds de twaalfde eeuw haar heiligen en doden herdenkt.
Ieder jaar worden de parochianen die het voorgaande jaar zijn overleden op een persoonlijke manier herdacht. Dit jaar zal dat niet anders zijn. Maar daarnaast delen de leden van Stof hun persoonlijke verhalen en muziek over mensen die voor hun belangrijk waren, of nog steeds zijn. ‘Vorig jaar hebben we deze verhalenviering in vier kerken uitgevoerd, tot in Parijs aan toe, en we merkten dat het mensen diep raakte. En gelukkig ook troostte. Blijkbaar is deze oude traditie van de kerk er niet voor niets. Het biedt iedereen een kans om stil te staan bij de dood, bij de mensen die we hebben verloren. Wie ze voor ons waren, wat we van ze hebben gekregen en wat wij weer door kunnen geven.’ Via de verhalen en de voor deze gelegenheid sobere, akoestische muziek van het Barneveldse Nobuts komen ze weer even dichterbij.

De groep ‘Stof’ bestaat behalve Casper van Dorp (beelddenker) en de Nobuts muzikanten Nico Knibbe, Haite van der Schaaf en Wim de Wild ook uit Anne Christine Girardot en John Gruter. Zij maakten goed bekeken TV programma’s als ‘De Kist’ en ‘Tot de dood ons scheidt’. Ook hun NPO 2Doc documentaire ‘Tijd om te sterven’, waarin de discussie over wat het betekent om waardig te sterven op een bijzondere manier in beeld is gebracht, maakte veel indruk. De inspiratie die Anne Christine en John opdeden bij het maken van deze programma’s zal doorklinken in de verhalen die ze in de Catharinakerk zullen vertellen.

Allerzielen, Allerheiligen, Allerlevenden: vrijdag 2 november, 19.00. Catharinakerk