Aswoensdag, voor de kinderen en volwassen

door: Margje Hengeveld

Woensdag 6 maart om 19.30 uur is er in de St Catharinakerk in Barneveld voor jong en oud de viering van Aswoensdag (lees ook).


Op deze dag komen mensen naar de kerk om een ‘askruisje’ op het voorhoofd te ontvangen.  De as komt van de palmtakjes die het vorig jaar zijn uitgedeeld op Palmzondag en waarmee de intocht van Jezus in Jeruzalem hebben gevierd. Deze oude takjes brengen de mensen van huis mee om ze op het plein voor de kerk te verbranden. Vanaf 17 februari kunnen de takjes ook ingeleverd worden in de manden achter in de kerk.

Met Aswoensdag begint ook de Vasten- of 40-Dagentijd. Dit is een tijd van bezinning. We mogen ons voorbereiden op de verrijzenis van Jezus. Dit kunt je doen door goede voornemens te maken, door te vasten (iets te laten staan of niet te doen, wat je heel graag wilt), maar ook door dingen van jezelf die niet zo goed zijn of gingen van je ‘af te gooien’. Schrijf ze op een papiertje en neem ze 6 maart mee naar de kerk. Dan verbranden we die briefjes voor een nieuw begin, samen met de takjes.

De kinderen mogen samen met koster Herman Fransen de oude palmtakjes (en de briefjes) verbranden om later in de viering zelf een askruisje te ontvangen.

We beginnen met de kinderen om zeven uur (19.00 uur) in het Catherijnecentrum.

Kom je ook?