Brockes-Passion van Telemann

Op weg naar Pasen met de Brockes-Passion van Telemann

Ben je op zoek naar bezinning en verstilling in de lijdens-tijd? En wil je dat doen met indrukwekkende muziek? Kom dan op zondag 31 maart om 14:00 uur naar de RK Catharinakerk voor een aangrijpende vertolking van het lijdensverhaal door Georg Philipp Telemann. Het Apollo Ensemble brengt dat een van zijn bekendste stukken voor de lijdens-tijd, de ‘Brockes-Passion’.

“Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt”, schreef Telemann in het voorwoord van zijn Brockes-Passion. In dit meesterwerk uit de barok liet Telemann zich inspireren door het lijdensverhaal van Jezus. Niet alleen toen, maar ook nu nog maakt Telemanns ‘Brockes-Passion’ diepe indruk op de luisteraars. 
De aarde schudt, Maria huilt… 
Wat dit stuk zo speciaal maakt? Alleen al de instrumentale ‘Sinfonia’ waarmee deze passie begint, bezorgt je ongetwijfeld kippenvel. Maar dan, de aarde beeft en schudt, Maria huilt, de apostelen weten zich geen raad… De tekstschrijver Brockes plaatst je midden in het lijdensverhaal. Telemann voegt daar met zijn intense muziek een extra dimensie aan toe. Om de dramatiek van het lijdensverhaal van Jezus nog meer kracht bij te zetten, schrijft Telemann een achtstemmig koor, vocale solisten en een orkest voor.

Het Apollo Ensemble is ambitieus met de ‘Brockes-Passion’ van Telemann. Deze passie vormt namelijk het tweede deel van een drieluik aan passies die tussen 2018 en 2020 in de lijdenstijd klinken. Bijzonder aan het Apollo Ensemble is dat de musici zonder dirigent zingen en spelen. Fagottist Thomas Oltheten vertelt: “Omdat we zonder dirigent spelen, ben je tijdens een uitvoering erg afhankelijk van elkaar. Dat creëert een enorme artistieke dynamiek. Het is ook heel spannend. Maar we hebben acht enorm goede zangsolisten en onze ensembleleden zijn solist, kamermuziekspeler en orkestspelers tegelijk. Het resultaat is een hele bijzondere, emotionele en persoonlijke passie. Voor wie meer wil weten over deze passie, de tekst wil lezen, of achtergronden, heeft het Apollo Ensemble  een Brockeswijzer samengesteld, die te vinden is op de website van het Apollo Ensemble: www.apollo-ensemble.nl

Zondag 31 maart, 14:00 uur RK Catharinakerk Nijkerk

Kaarten zijn te verkrijgen via de website en ’s middags aan de zaal.

https://youtu.be/4Z7PaMLHZs8