Eerste zondag van Advent

Jesaja 63, 16-19. 64, 3-7
1 Korintiërs 1, 3-9
Marcus 13, 33-37

 door Kapelaan K. Donders

In deze steeds donker wordende dagen beginnen we met de eerste zondag van de Advent onze opgang naar het Geboortefeest van Jezus Christus. Deze bijna vier weken van toeleven naar Zijn geboortedag noemen we -Advent-, dat verwachting betekent.

Verwachting heeft iets hoopvols in zich. Als je iets te verwachten hebt, dan leef je ergens naar toe zoals je eigen verjaardagsfeest, het Sinterklaasfeest, vakantie of de geboorte van een kind. Allemaal bijzondere momenten in ons leven waar we ‘vol verwachting’ naartoe leven. Verwachten we ook eigenlijk wat van God?

De lezingen van deze zondag nodigen ons uit deze vraag te stellen, want de geboorte van Jezus Christus straks met het Kerstfeest wil ons niet alleen opnieuw het verhaal vertellen van de geboorte in Bethlehem. Het verhaal nodigt ons ook uit om Jezus te willen ontmoeten en in hem te geloven. In het Kerstkind zien wij Gods liefde en vrede voor iedere mens van goede wil. Als we in hem willen geloven, dan moeten we bij hem blijven en in zijn voetsporen treden. In het evangelie van de eerste Adventszondag spoort Jezus ons aan in al ons doen en laten te getuigen van de verwachting die God ons heeft gegeven als hij zegt: “Weest op uw hoede, weest waakzaam”.

Kapelaan K. Donders

naar de nieuwsbrief