Goede Vrijdag programma

De Goede Vrijdag lijkt in Barneveld elk jaar belangrijker te worden. We kunnen het toeschrijven aan de spannende situatie in de VS, Europa en de vluchtelingencrisis. Maar het feit is dat we pas het unieke feest van Pasen, waarin de liefde het wint van de dood, kunnen vieren als we de ellende hebben kunnen voelen die daaraan vooraf ging. De Protestantse gemeente Barneveld (voorheen Bethelkerk en Immanuelkerk) en onze eigen Katholieke St.Catharina geloofsgemeenschap hebben elkaar gevonden bij het handen en voeten geven aan de Goede Vrijdag, de dag waarop het licht leek uit te gaan. De dag waarop Jezus stierf aan het kruis.

19.30  Bijzondere vieringen

De avond begint met een viering in de Catharinakerk, om 19.30 uur.

We verplaatsen ons in Maria die haar zoon ziet wegglijden en uiteindelijk getuige is van zijn dood.

  • Ons eigen St.Caeciliakoor zingt bijzondere liederen,
  • Nico Knibbe vertelt het verhaal, lees waarover.
  • Marrit Elzinga is soliste en zingt:

– De Weg (Guus Meeuwis, maar de originele Duitse versie van Herbert Gronnemijer)

– Ken je mij? (Trijntje Oosterhuis)

– Niemand weet (Marco Borsato)

Na de viering gaan we naar de Muziektent waar de stille tocht begint.

muziektent.png

21.15 Stille tocht

Door een aantal kerken in Barneveld wordt een stille tocht georganiseerd.

Na de koffie kunnen degenen die daaraan willen deelnemen naar een centrale plaats lopen, waarschijnlijk de muziektent. Daar is dan rond 21.15 uur een kort meditatief moment, onder leiding van een aantal voorgangers van de organiserende kerken.

22.00 Via Sacra, Kruisweg concert

De stille tocht eindigt om 22.00 uur in de Bethelkerk met het Kruiswegconcert In Via Sacra met de band Nobuts. Aan de hand van stevige Nederlandstalige muziek zal Nobuts ons langs de veertien Kruiswegstaties leiden. Bijzonder is dat het concert niet eindigt in een climax, in een ‘we want more’ of een feestelijk ‘Hij is verrezen’’. Het eindigt namelijk in een absolute stilte. Bij de veertiende en laatste statie wordt Jezus in het graf gelegd en lijkt alles verloren. De overwinning op de dood volgt op Paasmorgen. Pasen is pas écht een feest als je de duisternis die je helemaal opzuigt hebt gevoeld. ‘In Via Sacra’ duurt ongeveer een uur.

Meer over ‘in via sacra‘ van de Nobuts.