Help 97 huizen in Homs weer op te bouwen

De terugkeer van gevluchte Christenen naar Homs is een feit. Dankzij een oecumenisch initiatief, is begonnen aan de wederopbouw van 97 huizen.

ACN 20180411 69894 Homs wederopbouw

Samen met lokale ingenieurs werkt Hala Mashhour, een jonge architecte die zich vrijwillig inzet voor het project, aan het herstel van de 97 beschadigde huizen. Mashhour steekt niet onder stoelen of banken dat het een moeilijke onderneming wordt, maar benadrukt het belang voor de plaatselijke gemeenschap.

Teken van hoop
Hoewel de oorlog in Syrië nog niet voorbij is, herneemt het dagelijkse leven in Homs, de derde stad van Syrië qua grootte, merendeels zijn gewone loop. Enkele wijken liggen echter nog steeds in puin. Mashhour: “Het is waar: 97 huizen is niet veel, als je ziet wat er nog moet worden heropgebouwd, maar het is een teken van hoop.

De Christenen willen weer naar huis gaan en dat is een concreet teken dat er opnieuw een christelijke gemeenschap zal opstaan in Homs. Velen van hen kijken er enorm naar uit om terug te keren, en wachten zelfs niet op het einde van het schooljaar. We moeten hen helpen om hun vernielde huizen te herstellen. Doel is om de huizen tegen het eind van de zomer klaar te hebben.”

Oecumenische samenwerking
Bij de selectie is prioriteit gegeven aan families die in een financieel zwakke positie verkeren en geen huur kunnen betalen, waardoor ze afhankelijk zijn van de diaconie van de Kerk zoals Kerk in Nood.pijl steeentje bijdragen

Dit project is de eerste oecumenische samenwerking. De 97 gezinnen behoren tot zowel Katholieke (Maronitisch en Melkitisch) als Orthodoxe (Grieks-Orthodox en Syrisch-Orthodox) denominaties en riten, waarmee de diversiteit van de christelijke riten in Syrië wordt weerspiegeld.

Jezus is de rots
Bij de start van project, 1 mei, kregen de huiseigenaars een stuk rots als teken dat ‘Jezus hun rots is.’ Want ‘als de Heer het huis niet bouwt, zwoegen de bouwers vergeefs’ (psalm 127, 1).

Aziz Al Houri en zijn vrouw reageerde daarop: “We danken jullie voor wat jullie doen. We zijn gelukkig voor onze kinderen. We gaan thuiskomen!” Een andere jonge moeder was opgetogen bij het idee dat ze zal kunnen bevallen in haar eigen huis, dat ook gerenoveerd zal zijn. “We wachten vol ongeduld op het moment dat we terug naar ons huis kunnen, en als God het wil, zal dat spoedig zijn”.