In memoriam Pater Tielemans

ingestuurd door: Kapelaan Donders

Thuis in Priorij Essenburgh te Hierden overleed donderdag 18 oktober jl. onverwachts pater Thomas Tielemans, norbertijn.

Pater Tielemans werd 91 jaar geleden geboren te Boekel, deed zijn eerste professie in de Abdij van Berne in 1947 en werd in 1953 priester gewijd. Als religieus maakte hij vele jaren deel uit van de Norbertijner Priorij Essenburgh in Hierden.

essenburgh.jpg

Om zowel Barneveld als Voorthuizen te voorzien van meerdere Eucharistievieringen in het weekend werd in 1963 pater Tielemans als priester-assistent verbonden aan de St. Catharinaparochie. In die hoedanigheid werkte hij samen met pastoor Van de Vegt en later met pastoor Hoogeboom.

Bij zijn afscheid in mei 1976 schreef pastoor Hoogeboom in de INFO:

“Sinds 14 juli 1963 was pater Tielemans hier in onze parochie assistent. En dat was hij met hart en ziel. Hij werd weleens grappend ‘de pastoor van Voorthuizen’ genoemd. Maar het is wel waar, dat hij veel heeft betekend voor Voorthuizen.

Zolang ik hier pastoor ben, heb ik aan hem een goeie collega gehad. De zaterdagavonden vanaf 8 uur tot in de kleine uurtjes waren altijd kostelijk. Daar zullen we beiden aangename herinneringen aan overhouden. Pater Tielemans: Ik durf namens de parochie te schrijven: uit het oog maar niet uit het hart.”

Pater Tielemans sprak over zijn tijd als assistent in een interview bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het kerkcentrum Odulf in 2010:

“Pastoor Henny van de Vegt was van plan de Voorthuizenaren een eigen kerkgelegenheid te geven. Ik herinner me de zonnige namiddag dat ik kennis kwam maken met de pastoor, de familie Galama en de drie officieren die met hart en ziel dit plan ondersteunden, hofmeester Toon Wetten, majoor Kroese en majoor dr. Klemann, arts. Zij waren de steunpilaren van het begin, samen met de hele familie Galama. Zij hebben zich enorm ingezet om elke week hun feestzaal ‘s zaterdagsavonds laat weer om te toveren tot kerkzaal, al bleef wel eens hier en daar een bierviltje liggen en rook je bij binnenkomst een sterke bierlucht in plaats van wierook. Het was allemaal uiterst primitief, maar daardoor juist aantrekkelijk. Er waren mensen in Voorthuizen, kennissen, buren van elkaar die pas aan de ‘kerkdeur van elkaar ontdekten dat ze ook ‘van het houtje’ waren.’’

 

Wij zijn pater Tielemans veel dank verschuldigd en bidden voor hem.

 

Almachtige en barmhartige God,

wij bidden U voor uw dienaar Thomas.

Omwille van Christus

is hij de weg van de volmaakte liefde gegaan.

Schenk hem vreugde bij uw komst in heerlijkheid

en laat hem samen met zijn broeders

voor altijd gelukkig zijn in uw Rijk.

Amen.

 

Woensdag 24 oktober zal om 10.30 uur voor hem in de kerk van de Priorij de Eucharistieviering ten uitvaart worden gehouden waarna hij in de na-middag begraven zal worden op de begraafplaats van Abdij Berne in Heeswijk-Dinther.