meer over de cursus ‘Bewustwording’

Doe ik wat ik wil en
wil ik wat ik doe?

Van jongs af aan ontwikkelen we gedachten die onbewust ons gedrag en onze communicatie sturen. Bent u zich bewust hoe hetgeen u doet en zegt effect heeft op anderen en uzelf?

In deze cursus ‘bewustwording’, leer je opmerkzaam te zijn bij alles wat er binnen je en buiten je gebeurt, bewust te worden van het effect van ons handelen op anderen en onszelf.

Er zijn’ voor de ander, voor je ouders, je kinderen en al die mensen die voortdurend een appèl op jou doen en tegelijkertijd ook nog goed voor jezelf zorgen, vraagt een gezonde afstand en een volle betrokkenheid. Hoe doe je dat?

Hoe kun je de vaste patronen waar we allemaal, soms of vaak, in terechtkomen herkennen, erkennen en doorbreken? Zonder onredelijkheid en verwijten? Waar ligt onze kracht en waar liggen tegelijkertijd ook onze valkuilen?

In deze cursus gaan wij u op een creatieve, speelse en interactieve manier leren om begripvol en zacht te blijven, maar ook duidelijk en oprecht. Deze cursus is gebaseerd op beproefde en erkende methodieken teneinde persoonlijke groei en verandering te realiseren.

Deze cursus bevelen wij aan voor iedereen die zijn/haar relaties open en gezond wil houden, b.v. binnen de eigen familie-/werkkring.

Maar zeker ook om mensen, die vrijwilligerswerk binnen of buiten de kerk doen en hun leven zingevend willen invullen met naastenliefde en zorg voor anderen, te sterken.

Aanmelden: klik hier

Datum:                       dinsdag 5, 19 februari en dinsdag 5 maart         2019     
Tijd:                            20:00 – 22:00 uur

Kosten:                       € 67,50 voor 3 avonden (incl. materiaal en koffie etc.)
Plaats:                        Catharijnecentrum

Trainers:                          

Willemijn Nikkels

Werkzaam als gedragsdeskundige, geeft trainingen en ondersteuning aan begeleiders t.b.v. cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Willemijn heeft zich in het bijzonder ontwikkeld als communicatiedeskundige.


Bertus Schimmel

Jarenlang werkzaam geweest als gedragsdeskundige (enkele jaren i.s.m. Willemijn). Zowel tijdens als na vaste loopbaan: trainer, mediator, supervisor, re-integratie van vastgelopen werknemers, traumahulpverlener en mentor.


Contactpersoon:      Rudi Krösschell; tel. 06 – 51417726

Dit zeggen Bertus een Willemijn zelf ook de cursus:

Wij hebben als gedragsdeskundigen jarenlang trainingen verzorgd. De kern waar het in de trainingen om gaat is dat we bij wat we doen of zeggen bewust worden van het effect van ons handelen op de ander en niet te vergeten op onszelf.

Dat betekent dat je opmerkzaam bent bij alles wat er binnen je en buiten je gebeurt. ‘Er zijn’ voor de ander, voor je ouders, je kinderen, je broer of zus en al die mensen die voortdurend een appèl op jou doen. Tegelijkertijd ook nog goed voor jezelf zorgen, vraagt niet alleen voor professionals, maar voor iedereen in elke relatie een gezonde afstand en jouw volle betrokkenheid.

Hoe doe je dat, ondanks vaak veel onredelijkheid en verwijten?
Hoe kun je de vaste patronen waar we allemaal, soms of vaak, in terechtkomen herkennen, erkennen en doorbreken?
Waar ligt onze kracht en waar liggen tegelijkertijd ook onze valkuilen?

Met behulp van diverse hulpmiddelen geven we op een creatieve, speelse en interactieve manier concrete handvatten om begripvol en zacht te blijven, maar ook duidelijk en oprecht.

We gebruiken in drie avonden onder meer:

  • Transactionele Analyse, een methode die zich losgeweekt heeft van de populistische versie van de jaren zestig en uitgegroeid is tot een krachtig professioneel en effectief middel, dat nu zowel in bedrijven als in psychotherapie veelvuldig toegepast wordt t.b.v. persoonlijke groei en persoonlijke verandering.
  • Een model om afstand en betrokkenheid in een goed evenwicht te bewaren
  • De kunst van het vragen stellen (de Socratische dialoog)
  • Basisprincipes van de gedragstherapie: een eenvoudig toepasbaar model
  • Oplossingsgericht Werken (problemen staan niet centraal, maar oplossingen: hoe kan het wel, hoe kan het anders en beter)