monitor

Smart tv/monitor en kinderopvang De Kindertoren

door: Jacquelien Noorlander-van Hamersveld

Beste mevrouw Jos, zou ik bijna willen beginnen, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wat zijn wij enorm blij verrast met uw schenking van een spiksplinternieuwe smart tv!
We zijn al langere tijd zoekende, hoe we de kinderopvang weer interessanter kunnen maken.
‘Vroeger’ ging ik nog naar de zogenaamde crèche beneden en dat was voor mij helemaal geen ‘issue’. We gingen gewoon iedere zondag naar de kerk en ik vond het spelen bij de bar, op de plek waar nu de keuken is, achter het vouwscherm geweldig. Het was echt ons hoekje en aan het eind van de dienst, werd de vouwwand opengeschoven en speelden we met de grote groep kinderen ‘zakdoekje leggen’ of ‘schipper mag ik overvaren’, totdat de grote mensen weer uit de kerk kwamen. We hoorden erbij…


Met de komst van de prachtige nieuwe keuken, verloren wij ons ‘eigen hoekje’ en op een gegeven moment, zijn wij naar boven verhuisd. Het kamertje naast de toren, oftewel, De Torenkamer. We hebben er eerlijk gezegd nooit helemaal onze draai kunnen vinden, ook al kregen we de ruimte om deze iets anders in te delen en ons speelgoed in de kast te zetten. Tussendoor toch nog weer even beneden geweest, maar met gesjouw van speelgoed naar en van de doorloop en een veel te grote ruimte, werkte dat ook niet.

Uiteindelijk hebben we een nieuw plan gemaakt voor boven. We stapten van de wat ouderwetsere naam ‘crèche’ af en noemden onszelf ‘Kinderopvang De Kindertoren’.
De kinderwoorddienst had het op een gegeven moment moeilijk. Vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om de kinderwoorddienst goed thuis voor te bereiden en dan zondags teleurgesteld werden, omdat er geen kinderen kwamen. Ook in de kinderopvang liep het aantal kleine kinderen terug en toen de stekker uit de kinderwoorddienst getrokken werd, heb ik het stokje opgepakt om de twee kleine groepen samen te voegen in onze kinderopvang.

Door de kinderwoorddienst iets eenvoudiger te houden, met één club vrijwilligers, was er minder/geen voorbereiding thuis nodig en wisten wij ons als combi staande te houden. Verder ben ik erg blij dat Carina zich wil inzetten, om voor iedere week een kinderwoorddienst-projectje klaar te hebben liggen. Dit ontlast onze andere vrijwilligers en geeft meer inhoud en verdieping in onze kinderopvang. Inmiddels is de opkomst van kinderen op zondagmorgen weer groeiende en daar zijn wij heel blij mee!


Uiteindelijk lopen we nog wel tegen wat puntjes aan en voelen wij ons nog steeds een beetje buitengesloten van de gemeenschap, zo helemaal apart boven. Het is ook een heel gedoe, om met de kleine kinderen steeds de trap op te moeten en al helemaal als we ons ook nog even in de kerk mogen laten zien.

Verder willen we graag de opvang weer wat sprankelender maken. Een voorstel om beneden links achterin de hoek plaats te nemen, met een wegklapbaar boxhek, als afzetting van een nieuwe ‘eigen hoek’ met nieuwe kasten is goedgekeurd. Hierbij zagen wij heel graag een mooie smart tv of interactieve monitor en wat nieuw speelgoed. Het begin is er. Carina Kramer en ik hebben er laatst een avondje aan gewaagd voor het uitzoeken en opruimen van het speelgoed. Er was kapot speelgoed, maar ook zwaar verouderd speelgoed of zelfs spul dat we ‘prullaria’ noemen.

Hoe goed bedoelde giften wij ook krijgen, zet u a.u.b. niet zomaar tasjes gebruikt speelgoed bij ons in de kast. We houden graag wat overzicht. Heeft u iets heel leuks en duurzaam speelgoed, meldt het mij dan graag. Dan kijken wij of we het nog kunnen gebruiken.

Toen Rudi en Riet op bezoek waren bij ‘mevrouw Jos’, had zij aan een half woord genoeg en wilde zij dit project spontaan steunen! Zij schonk ons die nieuwe monitor… Hoewel de verbouwingsplannen beneden nog niet allemaal uitgevoerd zijn, hopen wij toch wel snel zover te zijn, dat we onze intrek beneden kunnen nemen, maar we willen de overstap wel in één keer goed doen en niet half beginnen. De kasten en het afzethek moeten dan ook geplaatst zijn.

Stiekem blijven we hopen op glazen deuren naar de hal, zodat we bij binnenkomst gelijk gezien worden met onze gezellige kinderopvang. Natuurlijk biedt de monitor voor de andere werkgroepen ook veel voordelen.

Met de monitor kunnen wij leuke christelijke kinderliedjes afspelen mét beeld en kunnen de kinderen liedjes leren en meezingen. We kunnen illustraties tonen of misschien een keer een filmpje draaien. Het zal veel eenvoudiger werken dan met een beamer voor onze vrijwilligers. Door middel van deze nieuwe technologie kunnen we op een eigentijdse manier meer kleur geven aan ons geloof. We hebben als doel om de kinderen op een leuke manier geïnteresseerd te krijgen of houden voor het mooie geloof dat wij hebben. Immers de kinderopvang bij de kerk moet niet ‘saai’ zijn! Als de kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders dat ook. Gaan ze samen graag naar de kerk, hebben we een ‘win-win-situatie’. Iedereen vindt het toch leuk om leeftijdsgenoten tegen te komen?

Hartelijk dank ‘mevrouw Jos’!
Jacquelien Noorlander-van Hamersveld