Sinterklaas viering, 4 december 2016

sinterklaas-zwart-grijs

Sinterklaas. We kennen hem als kindervriend. “Wie zoet is krijgt lekkers….” Ieder jaar opnieuw zien kinderen hoopvol naar hem uit. Wat zal ik in mijn schoen vinden?

barmhartig
Sint Nicolaas is bekend geworden om zijn goede werken van barmhartigheid. Een moeilijk woord. Je zou het ook kunnen zeggen als ‘warm-hartigheid’, want hij had een warm hart voor mensen die het moeilijk hadden. Hij had een warm hart voor de allerkleinsten: de kinderen. Ze mochten niets te kort komen. Daarom zorgde hij ervoor dat er genoeg te eten voor ze was.

delen
Een goed voorbeeld had Nicolaas gekregen van zijn vader en moeder. Zij waren gelovig, ze hielden van God en ze hadden hem veel verteld over Jezus. En Nicolaas vond dat fijn. Jezus werd ook zijn grote voorbeeld en vriend. Heb je wel eens naar zijn mijter gekeken? Daarop staat een kruis. En hij draagt een staf, zoals de Goede Herder in de Bijbel. Ze verwijzen naar Jezus.
Eigenlijk lijken sinterklaas en Jezus wel een beetje op elkaar: ze zorgden allebei goed voor mensen die steun nodig hadden. En op hun beurt zijn zij weer een goed voorbeeld voor ons. Ook wij gaan delen. Neem je iets mee voor de kinderen van de voedselbank? Dan kunnen wij net als sinterklaas en net als Jezus ook andere kinderen blij maken.

een verrassing

Het thema van de viering is “Vol verwachting klopt ons hart… “ Natuurlijk zien we uit naar sinterklaas, we kunnen niet wachten! Maar we zien ook uit naar een groot feest dat we op 25 december met elkaar vieren in de kerk. Weet je het al? We vieren dan de geboorte van Jezus in een stal van Bethlehem. Zondag, wanneer Sinterklaas aan het eind van de viering even bij ons te gast is, vieren we de tweede zondag van de Advent. We gaan luisteren naar een bijzonder Bijbelverhaal. Ben je erbij? Neem je broertjes en zusjes, je vriendjes en vriendinnetjes maar mee. Het wordt een mooi feest. Na de viering is er nog een kleine verrassing.