in Via Sacra

 

Kruisweg concert van de Nobuts

kruisweg1

Ze ziet ze overal. Van Zuid Amerika, tot China. Van Johannesburg tot Amsterdam. Al honderden jaren hangen ze stil aan de muur van veel kerken; de 14 kruiswegstaties die samen de kruisweg van Jezus uitbeelden. Van de ter dood veroordeling (eerste statie) tot de graflegging (statie 14). Elk jaar lopen gelovigen over de hele wereld in de periode voor Pasen deze kruisweg en staan stil bij elke statie. Om na te denken, stil te zijn, te bidden. In Jeruzalem loopt men de kruisweg nog elke vrijdagmiddag.

De Nederlandstalige poprock band Nobuts haakt aan bij deze eeuwenoude traditie. In een concert van ongeveer vijf kwartier met 14 liedjes (14 staties), wordt je op een hele indringende manier betrokken bij de kruisweg van Jezus; de Via Sacra. Niet alleen door de muziek, maar ook door de teksten en de grootbeeld projecties die tijdens het hele concert zijn te zien. Eigenlijk is het concert een mix van popmuziek, theater en een bijna liturgische viering. In Via Sacra is een concert dat niet in je koude kleren gaat zitten omdat het lijden van Jezus combineert met het lijden van de mens. Sinds de eerste keer dat Nobuts ‘Ín Via Sacra’ uitvoerde hebben radio en TV meerdere malen aandacht besteed aan dit unieke project. Het concert is op 3FM integraal uitgezonden.

Bijzonder is dat het concert niet eindigt in een climax, in een ‘we want more’ of een feestelijk ‘Hij is verrezen’’. Het eindigt namelijk in een absolute stilte. Bij de veertiende en laatste statie wordt Jezus in het graf gelegd en lijkt alles verloren. Er is namelijk geen feest, geen opstanding, zonder de vreselijke kruisweg van het lijden en sterven van Jezus die eraan voorafgaat. De overwinning op de dood volgt pas op Paasmorgen. Pasen is pas écht een feest als je de duisternis die je helemaal opzuigt hebt gevoeld. Volgens de band moet je ‘over Pasen niet te veel praten en zeker niet discussiëren. Het hele verhaal van kruis en opstanding moet je vieren. Zó kun je meemaken wat niet uit te leggen valt.’

Meer over de Nobuts