waarom ik naar Bijbelstudie ga?

Ingezonden: Paul Sprik

Ik ben er naar toegegaan uit nieuwsgierigheid. Mijn “Bijbelkennis” is beperkt tot wat je in de kerk hoort, en nog iets van de school.

De rest is opgedaan op de werkvloeren tijdens koffiedrinken met collega’s. Als ze wisten dat je” Rooms” was waren er altijd wel een paar die je wilden uitproberen, of ze je konden pakken. Vooral  het celibaat, Maria en de andere bekende onderwerpen.

Ik had de neiging om dingen die mij niet duidelijk waren op te zoeken  thuis of in de bibliotheek. Ik werk inmiddels al jaren niet meer, maar de vragen komen nu meer van medegelovigen. De kerk en het geloof hebben ook een andere,  grotere plaats in mijn leven gekregen.

Dan is wat meer Bijbelkennis ook wel prettig. Het gaat mij niet om “Theologische haarkloverij”, maar  wat staat er nou werkelijk en wat is er de bedoeling van. Dan komen ook de verbanden tussen de verschillende verhalen en boeken uit de Bijbel beter tot hun recht.

Je ziet dat er veel meer verbanden en overeenkomsten tussen het Oude en het Nieuwe Testament zijn dan je op het eerste oog verwacht. Ik vind het erg verrijkend, om in een groep over een tekst te spreken. En dan in de bespreking allerlei nieuwe dingen te horen en te zien waar ik eerder overheen las.

Voor mij gaat alles meer leven en het roept ook weer nieuwe vragen op. Je bent er nooit klaar mee, want er is zoveel. Daarom blijft het boeiend en uitdagend om te horen hoe een ander iets beleeft.